Monor a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Persze a Strázsa esetében még a domb elnevezés is enyhe túlzás, ettől függetlenül azonban ez a Gödöllő-Monori-dombság, az Északi-középhegység, sőt az egész Északnyugati-Kárpátok egyik legdélibb pontja.

Monoron a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van, amelyet korabeli írásos dokumentumok is bizonyítanak. Az egri káptalan monori birtokán a helybeli lakosok telepítették a szőlőt. Az agyagos-löszös dombon kézi erővel ásták ki a boroshordók tárolására szolgáló pincéket és többségük elé présházakat is emeltek. A Monoron jelenleg mintegy 960 pince található, amely nem csupán Magyarországon, de Európában is egyedülálló. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.

foto:SzabóPéter

A Strázsahegy összterülete kb. 300 hold (180 hektár), amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta. Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, tőkeművelésű, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó stb.), amelyek igen munkaigényesek. Vannak azonban szép számmal jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő.  A helység leggyakoribb borszőlő fajtái: Rizling, Rizlingszilváni, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Zweigelt.

A Strázsa-hegy alján 1993 májusában avatták fel az egyméteres, diófából készült Orbán-szobrot (Szent Orbán a szőlőtermesztők védőszentje). Készítője Tamás Károly fafaragó. A város lakói minden évben, Orbán nap alkalmából műsoros ünnepséget tartanak ezen a helyen. A hegy tetején 2002. őszén elkészült egy modern kilátó, amelyről nem csak a pincefalu és Monor, de több környező település, sőt a budai hegyvidék is jól látható. A kilátó folyamatosan megújuló tere 2015. óta a Magyarországi Pincefalvak Főtere is egyben.

Civil kezdeményezésre szépült meg a Bajcsy-Zsilinszky utca végén található Bacchus tér. Az egykori szemétbánya területe ma fásított-parkosított köztér, mely évente több rendezvénynek, köztük a Tekereő terep-kerékpűárversenynek és fogathajtó versenynek is helyt ad.

A pincefaluban 2009-ben felavatott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényen játékos keretek között ismerkedhet meg az ide látogató többek között a hazai szőlészet és borászat alapismereteivel, a hungarikum szőlőfajtákkal, valamint a Monort körülvevő természeti és épített értékekkel. A helyi, illetve országos vonatkozású táblák két önálló ösvény mentén helyezkednek el, melyek együtt vagy külön-külön is bejárható. A könnyű séta egy borkóstolással egybekötött programmal tartalmas élményt kínál az ide látogatóknak.  

A város társadalmi életének szerves részét képező pincefalu rendezvények egész sorával várja az érdeklődőket. Az egyik legnagyobb ezek közül a 2012 óta megrendezésre kerülő Borvidékek Hétvégéje. A rendezvény célja, hogy egy helyen az ország 22 borvidékét képviselő pincészetek legjobb borait tudják megkóstolni az ide érkezők. Az évről-évre színvonalasabb és nagyobb tömeget vonzó eseményre már az egész országból érkeznek érdeklődők. A januári Jégvirágtól Borvirágig  rendezvényt szervező Monori Borút Egyesület különleges forralt borokkal és jobbnál-jobb éttermek kínálataival várja az érdeklődőket. Májusban Monori Gazdakör által több mint 20 éve megrendezésre kerülő Szent-Orbán Nap és az iskolák, valamint a Vigadó Kulturális és Civil Központ szervezésében megvalósuló Strázsahegyi Tekerő kerékpárverseny várja az érdeklődőket. Júniusban meghívásos fogathajtóversenyt szerveznek a lovasversenyek iránt érdeklődők nagy örömére.