Monor, az ezer pince városa idén is felsorakoztatta Magyarország borvidékeinek több mint 30 borászatát. A kiváló italok mellett finom falatok és hangulatos programok várták a rendezvényre látogatókat, ahol ebben az évben is sikerült fantasztikus hangulatot teremteni.

Több mint tíz évvel ezelőtt a Borvidékek Hétvégéjének alapgondolata az volt, hogy az ország huszonkét borvidékének borait egy helyen, egy időben tudják bemutatni a monori pincefaluban. Csak Monoron több mint ezer pince található a Strázsa-hegyen, és egyre többen foglalkoznak szőlőtermeléssel, borkészítéssel, az ehhez kötődő vendéglátással.

Június 9-én és 10-én több mint ötven kulturális program közül választhattak a vendégek: az érdeklődők mindenféle műfajban megtalálták a számukra kedvező szórakozási lehetőségeket. A két kisvonat folyamatosan segítette a városközpont és a Szent Orbán tér közötti közlekedést. A téren zenekarok fogadták a felérkezőket. A Panorámaszínpadon egész péntek este és szombaton koncertekkel szórakoztatták a vendégeket.

A Rázene Fúvószenekar vendégfogadó térzenéjével vette kezdetét a rendezvény. A zenekar vezetésével vonultak fel az ország különböző pontjairól érkezett dísztalárba öltözött borrendi borászok az ünnepélyes megnyitóra, ahol megtartották a borrendi tagavatót, majd átadták a „Mókázás a hegyen” rajzpályázat díjait és kihirdették a város borát.

Nagyszerű alkotások érkeztek a pályázatra, a számos díjazott mellett egy egész osztály is különdíjban részesült: a Nemzetőr Általános Iskola 2.c osztálya érdemelte ki ezt a kitűntetést.

A képviselő-testület éppen 20 éve döntött úgy, hogy „Az Év Bora Monoron” címet adományoz, melyet idén Sárosi István pincészetének olaszrizling bora kapta. Az elismeréseket Darázsi Kálmán polgármester adta át.

42 PINCE VÁRTA A LÁTOGATÓKAT

A monori pincetulajdonosok teljesen önkéntesen és ingyenesen ajánlják fel a rendezvényre a pincéket, és látják vendégül az odaérkező vendég borászokat. Az idén negyvenkét nyitva lévő pince elszórtan helyezkedett el a több mint három hektáros területen, ebből is adódik a rendezvény családi hangulata: bár minden évben nagyon sokan vannak, a Borvidékek Hétvégéjén már a tízezret is meghaladja a látogatók száma, mégsem volt tömegérzete az embernek.

Csaknem húsz pince kínált finom falatokat azoknak, akik két borkóstolás között megéheztek. Többek között óriás rántott húst, sült kolbászt, marha pörköltöt és churrost is lehetett választani, de különböző helyi ételeket is kóstolhattak a látogatók a szarvaspörkölttől kezdve a lángoson át a különböző mézeskalácsokig.

II. PINCEZENE FESZTIVÁL

Idén második alkalommal került megrendezésre a Monori Pincezene Fesztivál június 9-én pénteken. A Vigadó pályázatot írt ki amatőr zenekarok számára, akik egy demo anyaggal jelentkezhettek. A zsűri ezek közül választotta ki azt a négy legtehetségesebbnek ígérkező zenekart, akik bemutatkozhattak a Pincezene Fesz- tiválon. A helyszínen zajló közönségszavazás eredményeként a győztes 150 000 forint értékű megbízási szerződést nyert egy monori, jövő évi rendezvényre. A szavazatok alapján a Kék Balaton lett az első helyezett, a Bad Groovee zenekar pedig különdíjban részesült, így velük is találkozhatunk majd valamelyik városi ren- dezvényen.

KÓSTOLÓPOHARAK
ÉS BORTALLÉROK
A rendezvényen a kóstolás feltétele a kóstolópohár és a hozzá járó bortallérok megvásárlása volt. A lehető legjobb borkóstolás élmény érdekében üvegpoharakat árusítottak a rendezvényen, a pohár mellé pedig hat darab 300 forint értékű bortallért kaptak a vásárlók, melyet bármelyik, a rendezvényen bort kínáló pincénél beválthattak.

GYERMEKPROGRAMOK

A két napos rendezvényen összesen négy gyermekudvart alakítottak ki, ahol kimondottan a gyerekeket és a családokat szórakoztatták különböző gyerekprogramokkal, játékokkal, melyek természetesen ingyenesen voltak igénybe vehetők. Ugrálóvárral, arcfestéssel és a Plüss Kommandó Alapítvánnyal is kedveskedtek a legkisebbeknek. A Strázsa-hegyen két ját- szótéren is lehetett játszani. Csernik Szende székely mesemondó szintén két helyszínen várta a kicsiket.